Sari la conținut
Accueil » Salcâmată – Băutura care ameliorează insomniile cronice, tusea convulsivă și unele afecțiuni digestive

Salcâmată – Băutura care ameliorează insomniile cronice, tusea convulsivă și unele afecțiuni digestive

    Salcamata este o licoare preparată din flori de salcâm proaspete, având un gust minunat și o aromă de neegalat. Este folosită ca remediu terapeutic, având rezultate excelente în ameliorarea sau vindecarea multor afecțiuni.

    Ingrediente necesare pentru 10 litri de salcalmată:

    8 litri de apă naturală plată sau de izvor
    800 g miere de salcâm
    50-60 flori de salcâm, fără codițe, culese dintr-un loc curat
    3 lămâi cu coaja tăiate felii

    Mod de preparare:

    Se culeg florile proaspete de salcâm, se lasă undeva la soare ( pentru ca eventualele gâze rămase prin flori să iasă ) apoi se clătesc. Împreună cu mierea și feliile de lămâie, se pun florile într-un borcan curat de 10 litri și se lasă la fermentat între trei și cinci zile, în funcție de temperatura ambientală.

    Se amestecă, cu o lingură de lemn, de cel puțin 2-3 ori pe zi. După cele 3-5 zile de fermentare, se se trage în sticle cu capac ermetic și se depozitează la rece.

    Această băutură este una extrem de parfumată și plăcută la gust, însă se acidulează mai repede și un pic mai tare decât socata, așa că sticlele trebuie deschise din când în când.

    Proprietăți terapeutice

    Pe lângă efectul revigorant și aportul de substanțe benefice pentru organism, este folosită, în scop terapeutic, împotriva constipației și pentru a trata sau ameliora insomniile cronice, tusea convulsivă și unele afecțiuni digestive.

    În cazul gastritelor hepatice sau al ulcerului gastric și duodenal, se recomandă o cură de două săptămâni în care se consumă 1-2 căni de salcamată pe zi.

    Preparatele obținute din flori de salcâm au acțiune antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice și se folosesc în dureri abdominale, boala de reflux, ulcer duodenal și în gastrite hiperacide.

    De asemenea, au acțiune sedativă, la nivelul sistemului nervos central, reducând stresul – este un efect extrem de benefic în cazul ulcerelor declanșate de stres și în cazul gastritelor.