Pe lângă faptul că florile de salcâm sunt aromate și parfumate, ele pot fi folosite și pe post de medicament.
Când „înnebunesc salcâmii” este cel mai bun moment pentru a le culege și pentru a le folosi cu succes în tratamentele naturiste ale afecțiunilor respiratorii și digestive și pentru durerile de cap de origine necunoscută. Florile de salcâm se folosesc sub formă de pulbere, de tinctură, vin sau ceai.
Aceste flori conțin glucozide, tanin, flavonoide și uleiuri esențiale – toate aceste substanțe au un efect benefic asupra organismului nostru.
Afecțiuni ce pot fi remediate cu ceai de salcâm
Întrucât preparatele pe bază de flori de salcâm au acțiune sedativă și antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice, se folosesc în dureri abdominale, în boala de reflux, în ulcer duodenal și în gastrite hiper acide.
De asemenea, florile de salcâm au și o acțiune sedativă la nivelul sistemului nervos central, reducând nivelul stresului. Acesta este un efect deosebit de important în cazul gastritelor și ulcerelor declanșate de stres.
Ca pansament gastric, se utilizează florile sub formă de pulbere sau mărunțite și se administrează câte o linguriță rasă, pe stomacul gol, de trei sau patru ori pe zi.
Pentru accentuarea efectului antispastic și alcalinizant, se pot folosi amestecuri de plante: zmeur, lemn-dulce, salcâm, dud și mușețel.
De asemenea, este foarte cunoscută efectul benefic al florilor de salcâm asupra persoanelor meteo sensibile sau celor „cu nervii la pământ”, în cazurile de depresie și a stărilor numite „astenie de primăvară” care este o stare greu de definit și este specifică nu numai femeilor tinere ci și celor trecute de prima tinerețe.
O cană cu ceai, băută înainte cu o oră de a merge la culcare, asigură un somn liniștit, florile acționând la nivelul sistemului nervos, având capacitatea de a calma.
Aceste flori parfumate au capacitatea de a reduce excitabilitatea nervoasă și se recomandă împotriva durerilor puternice de cap. Infuzia combinată și îndulcită cu miere, câte un litru pe zi, este remediul potrivit în cefalee și stări de greață care se agravează la stimulii auditivi și sonori.
O cană cu macerat din flori de salcâm, consumată zilnic, ajută la calmarea simptomelor afecțiunilor digestive. Se prepară un macerat din 200 ml de apă în care se adaugă o lingură și jumătate cu flori. Se lasă la macerat de seara până dimineața, apoi se bea pe stomacul gol. Acest macerat este recomandat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer, reflux gastro-esofagian, indigestii și crampe abdominale după mesele copioase cu alimente grase.
Florile de salcâm au efect sedativ
Aceste flori pot calma tusea și pot liniști stările de nervozitate și iritabilitate, datorită efectului ușor sedativ.
În ulcer gastric sau duodenal și în gastrită, aceste flori acționează ca un veritabil pansament.
Se recomandă o cură de măcar o lună în care se ia zilnic câte o linguriță de pulbere de flori, înainte de fiecare masă.
Această pulbere se obține prin măcinarea florilor uscate, în râșnița de cafea și se păstrează la rece, în borcane închise ermetic, dar nu mai mult de două săptămâni.
Infuzia din flori de salcâm
Se prepară prin turnarea a 200 ml de apă fiartă peste o linguriță de plantă uscată. Se acoperă apoi vasul pentru zece minte, după care se strecoară și se bea în trei reprize, după mesele principale.
În cazul durerilor foarte puternice de cap, se recomandă infuzia combinată, întrucât aceste flori au capacitatea de a reduce excitabilitatea nervoasă.
Infuzia combinată se prepară din trei sau patru linguri de flori mărunțite, puse la macerat într-o jumătate de litru de apă, timp de zece ore, de seara până dimineața.
Se filtrează, apoi lichidul rezultat se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe timp de cinci minute într-o jumătate de litru de apă. După ce s-a răcit, se filtrează și se amestecă cu lichidul rămas de la macerat.
Câte un litru de infuzie caldă îndulcită cu miere pe zi calmează durerile de piept, febra și tusea, datorită proprietăților emoliente, expectorante și anti iritative.
Cea mai importantă calitate a tratamentului cu salcâm este aceea că, influențând sistemul nervos, acționează în cele din urmă asupra multor probleme ale organismului nostru: boli de ficat, plămâni, bilă, prostată.
Uneori, terapiile naturiste dau atâta satisfacție, încât bolnavii sunt tentați să creadă că este la latitudinea fiecăruia să aleagă între automedicație și consultarea medicului.
A nu se ocoli medicul!
Ar fi o abordare total greșită! Consultarea unui medic nu trebuie evitată niciodată.
Este mult mai sănătos să adoptăm orice tratament, fie el și naturist, cu confirmarea medicului, decât să procedăm pe dibuite.